استان-خوزستانایرانگردیگردشگر خوب

بند ماهی بازان شوشتر

آشنایی با جاذبه تاریخی بند ماهی بازان

شهر شوشتر یکی از شهرهای استان خوزستان ایران است. این شهر در شمال خوزستان قرار گرفته و به گفته‌ی برخی باستان‌شناسان، یکی از اولین سکونتگاه‌های بشر در تاریخ ایران، جایی در نزدیکی این شهر بوده است. جالب است بدانید در برخی از کتاب‌های تاریخی، شوشتر را جزو اولین شهرهایی می‌دانند که بعد از طوفان نوح، مجددا بر روی زمین نقش بسته است. برخی معتقد هستند که این شهر بسیار وسیع بوده و ۶ دروازه داشته است و اسم آن در واقع «شش در» نام داشته است و به مرور زمان به شوشتر تبدیل شده است. در ادامه بخش گردشگری از مجله گالری با ما همراه باشید …
بند ماهی‌بازان یا بند خداآفرین، یک بند طبیعی در مسیر رودخانه گرگر است که احتمالاً درزمان حفر رودخانه آن را پیش بینی کرده‌اند (رودخانه گرگر ساخته دست انسان است). این بند از یک رشته سنگ یکپارچه تشکیل شده و در وسط آن سه دیوار ساخته شده از مصالح وجود دارد که مجرای گذر آب است. 

بند ماهی بازان شوشتر یکی از جاذبه‌ای طبیعی این شهر تاریخی به شمار میرود که ممکن است گردشگران با دیدن آن حیرت‌زده شوند .  این بنای تاریخی در دشت ماهی بازان و بر روی نهر دستکند گرگر قرار دارد. این پدیده، بند ماهی بازان است که امروزه در مجاورت روستای گاومیش آباد قرار گرفته و رشته سنگی یکپارچه و ماسه‌ای است که در مسیر نهر گرگر باعث بالا آمدن سطح آب و بالا رفتن فشار آب می‌شود و یک عارضه‌ی طبیعی به شمار می‌آید که هنگام حفر کردن رودخانه گرگر کاملا کارایی این عارضه طبیعی را مد نظر گرفته بودند.

بند ماهی بازان شوشتر
بند ماهی بازان شوشتر
پیشینه ساخت این پل همانند دیگر بناهای آبی تاریخی شوشتر، به دورهٔ ساسانیان باز می‌گردد این بند به همراه 15 اثر تاریخی دیگر شوشتر در نشست سالانه کمیته میراث جهانی یونسکو در ۲۶ ژوئن ۲۰۰۹ (۵ تیرماه ۱۳۸۸) در شهر سویل اسپانیا، با احراز معیارهای ۱، ۲ و ۵ با عنوان نظام آبی تاریخی شوشتر به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو با شماره ۱۳۱۵ به ثبت رسیده است.

 

بند ماهی بازان که همانند رشته سنگی یکپارچه است، پانصد متر طول و چیزی قریب به دو متر عرض و دو متر ارتفاع دارد و کل عرض رودخانه را دربر گرفته است. این عارضه در قسمت جنوب شرقی به شمال غربی بر روی مسیر نهر قرار گرفته و پایه‌ی اصلی سد بوده است. قسمت‌هایی که در این رشته سنگ‌ها از مقاومت خوبی برخوردار نبودند و یا حفره هایی داشتند نیز تعمیر شده و با سنگ‌های مقاوم مستحکم شده است. این سد که به بند خداآفرین نیز معروف است به صورت نعل‌اسبی بوده تا فشار آب در ابتدا و انتهای سد که کوتاه تر از سایر بخش‌های سد ساخته شده بوده است، سبب شکسته شدن و تخریب آن نشود.

بند ماهی بازان شوشتر
بند ماهی بازان شوشتر

انتخاب اين محل و بريدن تپه ها به منظور هموار ساختن بستر رودخانه خروشان خود از عجايب كار آدمي است ، در تحفة العالم وجه تسميه خدا آفرين را اينگونه شرح مي دهد: در گذشته هر بنايي كه ساختمان آن از صخره هاي طبيعي سطح زمين بود، خدا آفرين ناميده مي شد.

بند ماهی‌بازان شوشتر , یا بند خداآفرین شوشتر
شوشتر

 

Rate this post




نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا